Un studiu al Universității Bocconi, Milano, privind separarea cuplurilor arată că învățarea automată poate avansa cercetarea demografică, detectând modele complexe în seturi de date relativ mici.
Satisfacția ambilor parteneri și procentul de muncă în gospodărie al femeii s-au dovedit a fi cei mai importanți predictori ai destrămării cuplurilor, atunci când cercetătorii au folosit o tehnică de învățare automată pentru a analiza datele referitoare la 2.038 de cupluri.
Acestea au fost observate, în medie, timp de 12 ani, ceea ce a dus la un total de 18.613 observații. În timpul acestei perioade, 914 cupluri (45%) s-au despărțit.
În noua lucrare, ercetătorii au folosit o tehnică de învățare automată, numită Random Survival Forests (RSF), pentru a depăși dificultatea de a gestiona un număr mare de variabile independente în modelele convenționale.
„Un exemplu clar al dificultăților analizării tuturor variabilelor se referă la trăsăturile de personalitate”, a declarat profesorul Mencarini, autor al studiului. „Pentru a lua în considerare trăsăturile ambilor parteneri și toate interacțiunile lor, ar trebui să se includă 35 de variabile independente, ceea ce ar fi foarte problematic într-un astfel de model.” Instrumentele de învățare automată sunt capabile să detecteze modele complexe în seturi de date relativ mici.
Un alt avantaj al învățării automate se presupune a fi puterea sa de predicție, superioară în comparație cu modelele convenționale, mai mult adaptate la explicarea modului în care funcționează anumite mecanisme decât la prezicerea comportamentului viitor al variabilelor.
Atunci când autorii și-au împărțit eșantionul în două și au folosit rezultatele primei jumătăți pentru a prezice rezultatele celei de-a doua jumătăți, au constatat că acuratețea predictivă a fost considerabil superioară celei specifice modelelor convenționale.
Printre variabilele cu cea mai mare capacitate de predicție, autorii au găsit satisfacția de viață a ambilor parteneri, procentul de muncă în gospodărie al femeii, statutul marital (căsătorit sau în concubinaj), orele de lucru ale femeii, nivelul de deschidere al femeii și nivelul de exteriorizare al bărbatului, conform EurekAlert.
Analiza a constatat, de asemenea, că multe variabile interacționează în moduri complexe. De exemplu, atunci când satisfacția de viață a bărbatului era ridicată, o satisfacție de viață mai mare a femeii creștea constant șansele de supraviețuire a cuplului. Dar atunci când satisfacția vieții bărbatului era scăzută, asocierea dintre satisfacția vieții femeii și supraviețuirea uniunii era negativă.
Cu toate acestea, autorii studiului, publicat recent în Demography, nu au detectat niciun efect de interacțiune atunci când au luat în considerare trăsăturile personale.
Un cuplu a dat peste un cartof demn de Cartea Recordurilor chiar în curtea casei
Criză demografică puternică în China. Cuplurilor li se permite să aibă un al treilea copil
Se împlinesc 87 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA